Information til pårørende
Dialog og det gode samarbejde med pårørende er et vigtigt fokus hos Bo og Naboskab.
Hvis du som pårørende har ubesvarede spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Bo og Naboskab Sydlolland på telefon eller mail, så finder vi den rette medarbejder, der kan hjælpe med at besvare dine spørgsmål.
Find vores kontaktinformationer
De pårørende udgør en vigtig ressource, der under hensyntagen til beboerens ønsker, aktivt bør inviteres til dialog og samarbejde på de områder der er relevante og væsentlige.
Bo og Naboskab Sydlolland vil altid være motiverende i forhold til den enkelte beboers relation til sine pårørende. Som pårørende er du ofte i besiddelse af en viden om beboerens livshistorie, som er en vigtig del af forståelsen for, og tilrettelæggelsen af den pædagogiske indsats for beboeren.
For Bo og Naboskab Sydlolland er det vigtigt at du som pårørende:
- Mødes med åbenhed og respekt, og føler dig velkommen
- Får relevante og forståelige informationer
- Får støtte til at bevare kontakt til beboeren
- Føler dig hørt og får lejlighed til at støtte og bidrage med værdifulde oplysninger
- Får relevante informationer om beboeren, hvis beboeren er indforstået
Læs mere
Indledning:
Velkommen som pårørende til en beboer i Bo og Naboskab Sydlolland.
Bo og Naboskab Sydlolland er et socialt tilbud i Region Sjælland, der tilbyder længerevarende botilbud efter servicelovens §108, samt beskæftigelse i form af aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens §104.
Målgruppen for pladserne i tilbuddet er voksne udviklingshæmmede fra det fyldte 18 år, samt domfældte med dom til tilsyn, eller anbringelse i institution for personer med vidtgående psykiske handicaps.
Tilbuddet omfatter ligeledes pladser på KereCentret, som er et plejehjemslignende tilbud til udviklingshæmmede med større plejebehov.
Bo og Naboskab Sydlolland har særligt fokus på det hele liv, at beboeren kompenseres for de handicaps der måtte være, og selv indtager den centrale rolle i, at udøve indflydelse på eget liv, være selv- og medbestemmende, og udfolde sit liv og tilværelse, både i samfundet og på den grundsten som tilbuddet repræsenterer.
Formål:
Denne lokale pårørendepolitik skal være en velkomst og en introduktion til samarbejdet og dialogen mellem dig som pårørende, personalet, og ledelsen i Bo og Naboskab Sydlolland.
Målet med pårørendepolitikken er, at skabe et godt fundament for et positivt og konstruktivt samarbejde omkring din pårørende.
Dette ønsker Bo og Naboskab Sydlolland at gøre gennem formidling af tilbuddets værdier, faglige tilgange og metoder, samt relevant lovgivning, politikker og retningslinjer.
Med åbenhed og synlighed omkring ovenstående, ønskes en tidlig og tydelig afstemning af de forventninger du som pårørende kan have til både egen, samt medarbejdernes og ledelsens rolle i samarbejdet og dialogen omkring din pårørende.
Den lokale pårørendepolitik er af Bo og Naboskab Sydlolland udarbejdet med henblik på, at der fra 2023 samtidig er oprettet et pårørenderåd, der løbende inddrages og skal bidrage til, at udvikle og få ”fyldt på” pårørendepolitikken hvor det giver mening.
Værdigrundlag:
Bo og Naboskab Sydlollands værdigrundlag består af en række udsagn der er samlet under 6 overordnede værdier:
- Gode boliger til borgerne
- Relevante tilbud og beskæftigelse, samt et godt og indholdsrigt liv for borgerne
- Dygtige medarbejdere
- Høj etik og moral
- Godt samarbejde internt og eksternt
- Positiv og udviklingsorienteret arbejdsplads
Fagligt fundament:
Bo og Naboskab Sydlolland arbejder ud fra den faglige vifte af tilgange og metoder som favnes i Neuropædagogikken og Neuropsykologien, og med en tilpasset indsats ud fra den enkelte borgers behov, ressourcer og begrænsninger.
Samtlige medarbejdere og ledere skal gennemføre et særligt tilrettelagt modul i neuropædagogik og neuropsykologi på diplom niveau, eller som fagspecifikt kursus for medarbejdere, der ikke kan opnå adgang via deres uddannelsesniveau.
På modulet er der fokus på hjernens opbygning, identifikation af hvor i hjernen den enkelte borger har begrænsninger og ressourcer, og hvordan man tilretter pædagogisk metode og tilgang i henhold til dette.
Modulet giver medarbejderne mulighed for at kigge bagom en given adfærd og forstå den bagvedliggende udviklingsforstyrrelse, og de indre og ydre forhold, både i fortid og nutid der udløser fx en udadreagerende adfærd.
Af specifikke tilgange i Bo og Naboskab Sydlollands neuropædagogiske arbejde kan nævnes:
- Low arousal
- Strukturpædagogisk tilgang
- Kommunikationspædagogisk tilgang
- Anerkendende tilgang
- Relationspædagogisk tilgang
- Ressourceorienteret tilgang
Dialog og samarbejde:
Bo og Naboskab Sydlollands fokus er på understøttelse af den enkelte beboers indflydelse og selvbestemmelse omkring eget liv, herunder også retten til at vælge hvor meget eller hvor lidt de pårørende inddrages i dette.
Medarbejdernes tavshedspligt skal sikre privatlivets fred for de beboere, medarbejderne er i kontakt med på Bo og Naboskab Sydlolland.
Som udgangspunkt har medarbejderne tavshedspligt med hensyn til alle fortrolige oplysninger om beboerne og deres pårørende, som medarbejderne kommer i besiddelse af via arbejdet.
De pårørende udgør en vigtig ressource, der under hensyntagen til beboerens ønsker, aktivt bør inviteres til dialog og samarbejde på de områder der er relevante og væsentlige.
Bo og Naboskab Sydlolland vil altid være motiverende i forhold til den enkelte beboers relation til sine pårørende. Som pårørende er du ofte i besiddelse af en viden om beboerens livshistorie, som er en vigtig del af forståelsen for, og tilrettelæggelsen af den pædagogiske indsats for beboeren.
For Bo og Naboskab Sydlolland er det vigtigt at du som pårørende:
- Mødes med åbenhed og respekt, og føler dig velkommen
- Får relevante og forståelige informationer
- Får støtte til at bevare kontakt til beboeren
- Føler dig hørt og får lejlighed til at støtte og bidrage med værdifulde oplysninger
- Får relevante informationer om beboeren, hvis beboeren er indforstået
Bo og Naboskab Sydlolland ønsker, at pårørendepolitikken skal formidle den overordnede hensigt omkring dialogen og samarbejdet med de pårørende, de konkrete tiltag der skal sikre, at dialog og samarbejde er god og konstruktiv for den enkelte, skal ske ude på afdelingerne, tæt på beboerens hverdag.
Det er den overordnede hensigt, at samarbejde med pårørende indledes med en forventningsafstemning som understøttende afsæt for samarbejdet og dialogen, med udgangspunkt i den enkelte og med følgende indhold:
- Hvad kan den pårørende forvente i mødet med medarbejderne
- Hvad kan den pårørende forvente i forhold til inddragelse
- Hvad kan den pårørende forvente i forhold til information
- Afklaring af ansvar og rollefordeling
- Formidling af relevant lovgivning, retningslinjer og procedurer i tilbuddet
Samtykke:
Et samtykke knytter sig til beboerens selvbestemmelsesret, da samtykke er et udtryk for at boeren gives et reelt valg og kontrol over egne oplysninger og hvordan de bruges.
Ved behandling af personfølsomme oplysninger, herunder videregivelse af oplysninger til den pårørende, læge, eller anden instans uden for institutionen, skal medarbejderen som hovedregel have samtykke til at videregive disse.
Er beboeren under værgemål, er det værgen som giver samtykke på beboerens vegne.
Lovgivning, vejledninger og retningslinjer:
Herunder et udpluk af den lovgivning, samt vejledninger og retningslinjer som Bo og Naboskab Sydlolland er underlagt og følger.
Har du som pårørende spørgsmål til lovgrundlag eller diverse procedurer, så er du altid velkommen til rette henvendelse til ledelsen i Bo og Naboskab Sydlolland.
Lov om Social Service, LBK nr. 1548 af 01.07.2021
Vejledning om botilbud mv. til voksne, vejl.nr. 9031 af 14.01.2021
Vejledning om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor voksne, herunder pædagogiske principper, bejl.nr. 10148 af 14.12.2019
Straffeloven §§152-152f
Forvaltningsloven §§27-32
Persondataloven §§6-8
Sundhedsloven §§40-49
Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område §11 a-c og §43
Retsplejeloven §11
Rådets baggrund
Pårørenderådet er etableret med henblik på at skabe et fundament for inddragelse af pårørende og tage hensyn til pårørendes viden og erfaringer i forhold til Bo og Naboskab Sydlollands tilbud. Pårørenderådets ramme og indhold er dynamisk og vil blive justeret ud fra erfaringer med rådet. Pårørenderådet fungerer på tværs af Bo og Naboskab Sydlolland, og er etableret i 2023
Rådets formål
Rådets formål er at styrke dialogen med pårørende og sikre pårørende indsigt og medindflydelse på Bo og Naboskab Sydlollands tilbud. Der drøftes dog ikke enkeltsager, rådet har ikke beslutningskompetence, og medlemmerne har tavshedspligt.
Pårørenderådet kan bl.a. drøfte
- Pårørendes syn på tiltag vedr. Bo og Naboskab Sydlollands tilbud
- Udviklingstendenser i Bo og Naboskab Sydlollands tilbud
- Ønsker til Bo og Naboskab Sydlollands tilbud
- Øvrige emner med relation til, eller betydning for Bo og Naboskab Sydlollands tilbud
- Ønsker til indhold i Bo og Naboskab Sydlollands lokale pårørendepolitik
- Ønsker til Pårørenderådets forretningsorden
- Lovgivningsmæssige rammer for Bo og Naboskab Sydlollands tilbud
Rådets møder
Der afvikles 4 møder årligt, et pr. kvartal – det vil være muligt at deltage online hvis dette ønskes
Rådets sammensætning
Rådet sammensættes af op til 7 pårørende (én pr. beboer) og hvis muligt, suppleanter. Rådet faciliteres af Bo og Naboskab Sydlollands Administrative koordinator, som står for udarbejdelse og fremsendelse af dagsorden og referat fra rådets møder.
Rådets medlemmer vælges for 3 år ad gangen. Ved udgangen af en 3-årig periode, fremsendes information til alle registrerede pårørende, med mulighed for at opstille/genopstille til Pårørenderådet.
Er der flere kandidater end pladser i rådet, afholdes afstemning, hvor de registrerede pårørende er stemmeberettigede.
Opdateret mandag den 19. aug. 2024