Gå til indhold

Skovgården

Se kontaktoplysninger
Find information om Skovgården, herunder hvilken målgruppe og hvilke fysiske rammer afdelingen tilbyder. Find også afdelingens kontaktoplysninger.
Skovgården

Målgruppe

Voksne borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

Derudover modtages også borgere med behov for særforanstaltning eller enkeltmandsprojekt.

Inden for målgruppen modtages også borgere med foranstaltningsdomme og dom til tilsyn.

§104 - Aktivitets og beskæftigelsestilbud

Skovgårdens §104 tilbud har til formål at øge den enkeltes livskvalitet via socialt samvær og aktiviteter i fællesskab. Skovgården har ligeledes en vigtig funktion som tilbud om miljøskifte, hvor kravene til den enkelte borger ligeledes tilpasses, således borgerne gives gode betingelser for personlig fordybelse/udvikling.

Skovgårdens tilrettelæggelse af aktivitets- og samværstilbud målrettes den enkelte borgers funktionsniveau og behov. Her kan der være behov for at yde aktiverende støtte og omsorg, herunder træning i almindelige daglige levefunktioner (ADL), sprogstimulation og lystbetonede aktiviteter, bl.a. hos borgere hvor sansestimulerende aktiviteter kan medvirke til at give tryghed og være en aktivitet, som forbedrer kommunikation, valgmuligheder og medindflydelse.

Der er på Skovgården mulighed for at etablere tilbud til borgere, som har 1-1 støtte og som har brug for skærmet støtte.

Ligeledes kan der være borgere hvor der ikke stilles andre krav, end at borgeren kan møde frem og overholde Skovgårdens husordensregler.

Skovgården har fokus på borgernes behov for sundhedsfremmende aktiviteter, såsom udflugter, byture, gåture, cykelture, idræts- og motionsaktiviteter, fritidstilbud i form af film, kulturelle indslag, f.eks. musik, deltagelse i festival, cafébesøg, afholdelse af lokale temafestivaler o.a.

Den pædagogiske indsats ift. de borgere som er indskrevet under §104, tager udgangspunkt i neuropædagogisk tilgang og metode. Med stort fokus på relationen arbejdes der målrettet med borgerens selvforståelse, selvværd og selvtillid. Dette forsøges opnået via en rehabiliterende tilgang, hvor low arousal, struktur og kommunikation er i højsædet.

Skovgården bestræber sig på at skabe et miljø i aktivitets- og samværstilbuddet, der tilgodeser borgere med behov for en struktureret hverdag med faste rammer, hvor målsætningen at give den enkelte borger en så hyggelig, aktiv og indholdsrig hverdag som muligt, hvor der tages udgangspunkt i den enkeltes behov og ressourcer.

§103 - Beskyttet beskæftigelse

Skovgårdens § 103 tilbud har til formål at øge den enkeltes livskvalitet via beskæftigelse og udvikling af arbejdsrelaterede opgaver i fællesskab med andre eller individuelt.

En vigtig funktion er at skabe rum for den enkelte borgers potentiale og personlige udvikling i en arbejdsrelateret kontekst, der giver mulighed for mere meningsfulde, og lønnede opgaver, både inden for Bo og Naboskabs fysiske rammer, og i lokalsamfundet.

Skovgårdens tilrettelæggelse af den beskyttede beskæftigelse, målrettes den enkelte borgers funktionsniveau og behov. Der findes her arbejdsopgaver, som både kan tilgodese fysiske og psykiske udfordringer, og som udvikler borgerens kompetencer, og forstærker dennes arbejdsidentitet.

Året igennem foregår der en del aktiviteter for alle Bo og Naboskabs beboere samt udefrakommende gæster. En del af den beskyttede beskæftigelse består i planlægning og hjælp ved gennemførelse af disse aktiviteter.

Den pædagogiske indsats ift. de borgere som er indskrevet under §103, tager udgangspunkt i neuropædagogisk tilgang og metode. Med stort fokus på relationen arbejdes der målrettet med borgerens selvforståelse, selvværd og selvtillid. Dette forsøges opnået via en rehabiliterende tilgang, hvor low arousal, struktur og kommunikation er i højsædet.

Skovgården bestræber sig på at skabe et miljø i den beskyttede beskæftigelse, der tilgodeser borgere med behov for en struktureret hverdag med faste rammer, hvor målsætningen at give den enkelte borger en så selvstændig, aktiv og indholdsrig beskæftigelse som muligt.

Konkrete opgaver i den beskyttede beskæftigelse på Skovgården:

  • Sorteringsopgaver
  • Pleje og vedligehold af grønne områder.
  • Rengøring i Bo og Naboskabs fælleslokaler, f.eks. motionsrum.
  • Undervise på kursusforløb for personale i Bo og Naboskab, omhandlende selvbestemmelse og brugerstyring
  • Produktion af grøntsager og blomster med henblik på salg
  • Produktion i træværksted, f.eks. plantekasser, fuglehuse med henblik på salg.
  • Produktion i Medieværksted med henblik på salg
  • Planlægge og gennemføre arrangementer for andre borgere i sociale tilbud.
  • Planlægge og gennemføre aktiviteter i Bo og Naboskab

Fysiske rammer

Skovgården har en dyrepark, hvor forskellige dyr dagligt skal passes. I forbindelse med Dyreparken er tilknyttet et serviceteam, bestående af visiterede borgere og personaler, der servicerer Bo og Naboskab Sydlollands borgere. Serviceteamet varetager forskellige opgaver såsom græsslåning, klippe hæk, køre skrald, flytte møbler og lignende små, overskuelige opgaver.

Skovgården har samtidig et lang række tilbud af kreative aktiviteter, såsom tegne, male, sy, flette, klippe, klistre, foto, perler - alt sammen med udgangspunkt i årets traditioner, såsom påske pinse, Skt. Hans, sommerfest, jul og meget andet.

Skovgården har endvidere medie- og træværksted. Medieværkstedet giver mulighed for at lave nyhedsopslag, lokal avis samt tryk af plakater og på stof.
I træværkstedet produceres der mindre genstande som kan gavne beboere i Bo- og Naboskab Sydlolland, f.eks. fuglekasser.

Skovgården skilt

Skovgården

Adresse

Skovgården

Syrenvej 1

4970 Rødby

Ring til os